JK utreder inte krönika i Expressen

Publicerad 2011-12-13 14:37

Ulf Nilsons krönika på Expressen anmäldes till Justitiekanslern, JK, för att ha hetsat mot shiamuslimer. På tisdagen beslutade JK att inte inleda någon förundersökning. Motiveringen är att myndigheten bedömer att krönikan varit ett inlägg i debatten om konflikten mellan Iran och Israel.

– När det gäller folkgruppsbegreppet så kan en religiös trosuppfattning utgöra en folkgrupp. Det vi har tittat på är innehållet och inte bara de här isolerade anmälda passagerna. Fokuset på den här krönikan är ledningen i Iran och det är någonting som vi har beaktat, säger Marcus Agnvall på JK till Expo.se.

I november fick JK in två anmälningar som rörde två olika formuleringar i Nilsons krönika, som handlar om konflikten mellan Iran och Israel. Den ena rörde Irans ledning, ayatolla Ali Khamenei och presidenten Mahmoud Ahmadinejad: ”Båda tillhör islams shia-sekt, som hyllar martyrskap och oförsonlig kamp mot de ’otrogna’, det vill säga vi.” Nästa formulering löd ” Shiiterna anser att Israel måste förintas, alltså att varje judisk man, kvinna eller barn måste mördas. Ja de tycker så – svårt att förstå för en svensk – men de tycker så. På allvar. De vill se ett berg av brinnande lik.”

JK skriver i motiveringen till sitt beslut att Nilssons krönika är ett inlägg i debatten.

”Den har fokus på ledningen i Iran samt Irans påstådda kärnvapenprogram. Krönikan har ett tydligt politiskt budskap”, skriver JK.

Agnvall säger att vad som är tillåtet att säga om folkgrupper skiljer sig beroende på i vilket sammanhang det uttrycks.

– Det finns en intressant passage i förarbetena till lagstiftningen. Den pratar om att när det gäller kritik mot stater och politiska ledningar så är taket högre än vad det annars skulle vara, säger Agnvall.

Ämnen

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här