Nazistorganisation anklagas för kidnappningar

Publicerad 2011-12-23 10:52

Den vitryska grenen av nazistpartiet Rysk nationell enighet, RNE, anklagas för att rövat bort, förnedrat och misshandlat tre kvinnliga aktivister framför nazistflaggor, efter en nakenprotest utanför KGB:s högkvarter. RNE förnekar att de ligger bakom kidnappningen.

Den 19 december kidnappades aktivisterna som kommer från Ukraina och tillhör feministorganisationen Femen vid en busstation i Minsk. De blev bortförda i två bilar och överlämnades till en grupp som presenterade sig som RNE-anhängare. Aktivisterna fördes ut i skogen där de misshandlades och tvingades att klä av sig och posera med nazistflaggor. Samtidigt filmades dem, rapporterar den vitryska nyhetssajten Naviny.by.

Efter händelsen dumpades kvinnonorna utan pass och telefoner nära den ukrainska gränsen. Kvinnorna rapporterade övergreppen till polisen och den ukrainska ambassaden.

På onsdagen förnekade RNE all inblandning i bortförandet och kallade anklagelserna för en grov provokation.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.