Oroligt vid högerextrem demonstration | Expo.se

Oroligt vid högerextrem demonstration

Publicerad 2011-12-10 20:32

Högerextremister gick i fackeltåg med en högertalarbil i täten som läste upp namn på personer som de menar fallit offer för "svenskfientligheten". Längs vägen möttes de av motdemonstranter från SNAIV som höll upp plakat på personer som dödats av nazister de senaste decenniet. Foto Expo.

I centrala Stockholm samlades omkring 550 högerextremister i en demonstration under parollen "Stoppa svenskfientligheten". Arrangörerna hade tidigare annonserat att en riksdagsledamot skulle tala, men någon sådan dök aldrig upp. I stället lästes ett anonymt brev upp.

Demonstrationen flöt på relativt ostört trots att smällare, toalettborstar och ägg kastades över polisavspärrningarna mot högerextremisterna. Högerextremisterna svarade med att kasta flaskor.

Högerextremisterna hade samlats på Mynttorget nära slottet och riksdagen. Företrädare från de ledande organisationerna inom den högerextrema miljön i Sverige talade. Bland andra Nationaldemokraterna, Svenskarnas parti och Förbundet nationell ungdom fanns representerade. Även Europaparlamentarikern och British National Partys ledare Nick Griffin talade.

Stefan Jacobsson som företrädde arrangörsgruppen läste upp ett mejl som han påstod att han fått från en riksdagsledamot. Tidigare har arrangörsgruppen gått ut med att en riksdagsledamot skulle tala på demonstrationen. Enligt Jacobsson vågade dock inte riksdagsledamoten komma, men att han inför demonstrationen skickat ett brev till arrangörerna.

– Jag övervägde länge att träda fram, jag trodde jag kunde vara en av er, men jag hade inte övervägt tillräckligt hur det här kunde drabba inte bara mig utan även min familj. Det är något jag har kommit till insikt över. Jag är tyvärr inte av samma kaliber som er, jag besitter inte ert mod. Jag är en av de skygga, läste Jacobsson ur ”riksdagsledamotens” brev.

Efter talen bildade demonstranterna ett fackeltåg och tågade längs skeppsbron. Under färden inträffade sammandrabbningar med motdemonstranter. Högerextremisterna kastade brinnande facklor och motdemonstranterna svarade med att kasta tillbaka facklorna mot högerextremisterna. Vid en tvärgata rusade ett 30- tal högerextremister mot en skara motdemonstranter.

– Det var motdemonstranter på andra sidan. De stod och gestikulerade mot varandra, men en grind hindrade dem från att drabba samman, säger polisen presstalesman Diana Sunding.

Polisen uppger att demonstrationen i det stora hela gått lugnt till.

– Det har gått bra, det har inte varit några större sammanstötningar. Och detta var vad vi eftersträvade, säger Sundin

Minst sju personer greps och 18 omhändertogs. Åtminstone två personer har skickats till sjukhus. En person skadades efter att fått en flaska i huvudet, en annan hade fått glassplitter i ögonen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons