Presstödet kan ändras efter debatt om Nationell Idag | Expo.se

Presstödet kan ändras efter debatt om Nationell Idag

Publicerad 2011-12-16 18:19

2010 beviljades tidningen Nationell Idag presstöd. Beslutet orsakade debatt och nu ska stödets regler utredas. Foto: Expo

En statlig utredning ska analysera om det går att ställa krav på att tidningar respekterar ”demokratiska idéer” för att kunna få presstöd. Debatten om presstödet uppstod efter att Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljats stödet.

Det är justitieombudsmannen och professor Hans-Gunnar Axberger som ska leda den parlamentariska kommittén som ska utreda presstödet. Förutom att ta upp om det går att ställa krav på ”demokratiska idéer” för presstöd, ska kommittén även ta ställning till om stödet för dagstidningar för nationella minoriteter ska stärkas, rapporterar Sveriges Radio.

Debatten om vem som ska få presstöd blossade upp 2010 sedan Nationaldemokraternas tidning Nationell Idag beviljats stöd. 2009 fick tidningen nära 700 000 kronor och året därpå cirka 1,7 miljoner kronor.

Sedan 2007 har Nationell Idag arbetat för att komma ut som veckotidning och även uppfylla kraven på antal prenumeranter som krävs för att få presstöd. I kampanjen vände sig tidningen till nazistiska miljöer, bland annat nätverket Fria nationalister, för att få hjälp med att få in prenumeranter.

Utredningen om presstödet ska vara klar senast den 31 augusti 2013.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons