Sajten Avpixlat riskerar polisanmälas | Expo.se

Sajten Avpixlat riskerar polisanmälas

Publicerad 2011-12-08 14:52

Den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat riskerar att polisanmälas av Datainspektionen. Det efter att sajten tagit över en kritiserad hemsida där domar från migrationsdomstolen publiceras.

-Vi ska ha en intern diskussion kring det här och hur vi ska agera, säger Jonas Angvall, jurist på Datainspektionen till Expo.se.

Det är sajten Migileaks som nu återuppstår efter att bloggen Avpixlat tagit över den. Migileaks lades ned för drygt en vecka sedan efter att flera personer anmält den till Datainspektionen, som i sin tur övervägde att göra en polisanmälan. På Migileaks hängs personer ut, som av Migrationsdomstolen beviljats uppehållstillstånd, med namn, personnummer och adress.

Datainspektionen tittar främst på om sajten bryter mot personuppgiftslagen.

- I många av de här domarna så finns det integritetskänslig information och det är klart att vi är bekymrade över det här, säger Angvall.

På avpixlat menar man att integritetsperspektivet inte påverkat deras beslut att publicera personuppgifter:

”Avsikten med dessa publiceringar är inte att ’hänga ut’ enskilda asylsökande men i de fall dessa har fått uppehållstillstånd på uppenbart felaktiga grunder och genom eget bedrägligt förfarande väger hänsyn till deras integritet förhållandevis lätt.”

Jonas Angvall säger att de är bekymrade över hemsidan och att Datainspektionen ska ha ett möte på måndag där Avpixlat och Migileaks ska diskuteras. I början av nästa vecka kommer ett besked om de blir aktuellt med en polisanmälan.

Det har tidigare framkommit att personer vars migrationsdomar publicerats av Migileaks har utsatts för hot.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons