Sajten Avpixlat riskerar polisanmälas

Publicerad 2011-12-08 14:52

Den till Sverigedemokraterna närstående sajten Avpixlat riskerar att polisanmälas av Datainspektionen. Det efter att sajten tagit över en kritiserad hemsida där domar från migrationsdomstolen publiceras.

-Vi ska ha en intern diskussion kring det här och hur vi ska agera, säger Jonas Angvall, jurist på Datainspektionen till Expo.se.

Det är sajten Migileaks som nu återuppstår efter att bloggen Avpixlat tagit över den. Migileaks lades ned för drygt en vecka sedan efter att flera personer anmält den till Datainspektionen, som i sin tur övervägde att göra en polisanmälan. På Migileaks hängs personer ut, som av Migrationsdomstolen beviljats uppehållstillstånd, med namn, personnummer och adress.

Datainspektionen tittar främst på om sajten bryter mot personuppgiftslagen.

- I många av de här domarna så finns det integritetskänslig information och det är klart att vi är bekymrade över det här, säger Angvall.

På avpixlat menar man att integritetsperspektivet inte påverkat deras beslut att publicera personuppgifter:

”Avsikten med dessa publiceringar är inte att ’hänga ut’ enskilda asylsökande men i de fall dessa har fått uppehållstillstånd på uppenbart felaktiga grunder och genom eget bedrägligt förfarande väger hänsyn till deras integritet förhållandevis lätt.”

Jonas Angvall säger att de är bekymrade över hemsidan och att Datainspektionen ska ha ett möte på måndag där Avpixlat och Migileaks ska diskuteras. I början av nästa vecka kommer ett besked om de blir aktuellt med en polisanmälan.

Det har tidigare framkommit att personer vars migrationsdomar publicerats av Migileaks har utsatts för hot.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.