SD tänker KU-anmäla integrationsministern | Expo.se

SD tänker KU-anmäla integrationsministern

Publicerad 2011-12-19 16:31

Integrationsministern Erik Ullenhag presenterade på måndagen en ny hemsida som med fakta ska besvara myter och fördomar om invandrare och minoriteter. Sverigedemokraterna tänker nu anmäla Ullenhag till Konstitutionsutskottet eftersom de anser att hemsidan ger vilseledande information.

Den nya sidan ligger på regeringens hemsida och är en del av regeringens arbete mot främlingsfientlighet. Sidan är speciellt riktad mot de myter och fördomar som idag sprids på nätet om invandrare, minoriteter och migrationen. Sidan tar även upp myten om en judisk konspiration.

Sverigedemokraterna tänker anmäla Integrationsministern till Konstitutionsutskottet eftersom partiet anser att hemsidan innehåller vinklad information och direkta lögner. Det skriver partiet i ett pressmeddelande där Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterar regeringens hemsida.

– Partierna har egna hemsidor för att föra ut uppenbar opinionsbildning där samma krav inte nödvändigtvis måste ställas på faktagranskningen, säger Åkesson i pressmeddelandet. Åkesson anser även att hemsidan har ett ”mycket märkligt förhållningssätt till sanningen”.

Ullenhag säger till Expo.se att många av de myter som den nya hemsidan lyfter fram är sådana som Sverigedemokrater själva sprider.

– Det är rätt häpnadsväckande att Sverigedemokraterna, när man lanserar en hemsida mot främlingsfientlighet, väljer att KU-anmäla den. Men det visar ju också att kärnan i Sverigedemokraterna är att man är ett parti som ogillar invandrare och det är en debatt som vi behöver ta med dem, säger Ullenhag.

Ullenhag är oroad över den främlingsfientliga utvecklingen i Europa. Han menar att den politiska kartan inom Europa har flyttats och traditionella partier har börjat anpassa sig efter nya främlingsfientliga partier.

– Det har inte skett i Sverige och det ska inte ske i Sverige. Sverige har egentligen en motsatt väg i den meningen. Om man tittar på en 20-års period så är vi idag mer positiva till invandring än vad vi var för 20 år sedan, säger Ullenhag.

Men Ullenhag menar att det inte är en tröst för personer som drabbas av rasism och främlingsfientlighet att Sverige är mer tolerant än andra länder.

– Flera europeiska länder står inför ett vägval och då är det viktigt att Sverige gör vägvalet för en fortsatt ökad tolerans, säger Ullenhag.

Än så länge har Sverigedemokraterna inte lämnat in någon anmälan till Konstitutionsutskottet, enligt Dagens nyheter.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons