Tio års fängelse för attentat mot moské

Publicerad 2011-12-09 11:09

Två män har dömts till tio års fängelse i England efter att tänt på en moské, en av de dömda uttryckte på Facebook att han vill ”spränga alla moskéer”.

Den 3 december drog Simon Beech och Garreth Foster en gasledning från en närliggande gasmätare till en moské i Staffordshire i syfte att orsaka en explosion i en moské. De båda gärningsmännen förnekar att syftet med branden var att någon skulle komma till skada eller att spränga moskén.

Männen hävdar att mordbranden var en hämnd för att den extrema och förbjudna islamistgruppen ”Muslims Against Crusaders” förra året bränt vallmosymboler på stilleståndsdagen, den dag då England hedrar världskrigens offer. Vallmon symboliserar de stupade soldaterna.

På Facebook skrev Beech ”Om de bränner våra ´poppies´(vallmosymboler, red.anm) så bränner vi deras ställe”.

I rättegången hävdade Beech att attacken inte var riktad mot alla muslimer utan bara mot extremisterna. Beech uppger även under rättegången att han varit med i English Defence League och British national party. Frost sa genom sin advokat att han alltid kommit bra överens med muslimer, rapporterar BBC News.

Talesmannen för polisen i Staffordshire säger att han inte har det minsta tvivel om att syftet var att spränga moskén. Branden orsakade skador för nästan åtta miljoner kronor.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.