Tuffare lagstiftning mot hat på fotbollsarenor | Expo.se

Annons

Tuffare lagstiftning mot hat på fotbollsarenor

Publicerad 2011-12-15 10:02

Skottland införde på onsdagen tuffare lagstiftning mot att hetsa mot religioner på fotbollsarenor. Lagen täcker specifikt in fotbollsarenor och pubar. Lagförändringen har mött kritik för att vara ohanterlig.

Att anstifta till hat mot religioner offentligt eller på internet kommer kunna ge fem års fängelse. Det skotska nationalpartiet, SNP, drev igenom lagen ”The offensive bill” genom att utnyttja sin totala majoritet. Samtliga oppositionspartier var emot lagen, även supportrar, klubbar och den skotska kyrkan har varit hårda kritiker. Oppositionen hävdar att regeringen inte kunnat motivera varför lagen är nödvändig och menar att det redan funnits tillräckliga lagar. De uttrycker även farhågor att lagen kan drabba människors yttrandefrihet, rapporterar The Guardian.

Flera händelser har föranlett lagen, en utlösande händelse var fem brevbomber som skickats till framträdande katoliker och celtic fans varav en är klubbens ordförande Niel Lennon. Förra veckan dömde den europeiska fotbollsorganisationen, Uefa, Celtic att betala 1,4 miljoner kronor i böter efter att fans sjungit sånger till stöd för IRA i en match mot Rennes. Tidigare hade Rangers dömts att betala samma summa och klubbens fans stängdes av från flera matcher efter att supportrar gjort sig skyldiga till flera brott.

Skottlands säkerhetsminister, Roseanna Cunningham, säger att upptrappningen av problemen runt fotbollsmatcherna innebar att hårdare tag krävdes.

- Du kan antingen välja att inte agera och låta saker vara som de är vilket leder till att trångsynta och tanklösa handlingar frodas, eller så kan vi agera på ett sådant sätt som är nödvändigt och sända ut ett budskap om att beteendet inte längre accepteras.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons