Tyska terrorcellens hus ska rivas | Expo.se

Tyska terrorcellens hus ska rivas

Publicerad 2011-12-21 10:59

Det hus i staden Zwickau där medlemmarna i den tyska terrorcellen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, bodde rivs. Talespersoner för staden uppger att de befarar att huset annars kan bli en samlingsplats för nazister.

– Jag ser en fara med att högerextremister kommer att kultförklara platsen och hävda att deras martyrer bott här. Jag vill inte att det ska ske, sa borgmästaren Pia Findeiß, rapporterar den tyska upplagan av The Local.

Husets ägare har gått med på att inte reparera huset, som skadades i november när en av terrorcellens medlemmar, Beate Zschäpe, försökte spränga det. Huset rivs nästa år.

Terrorcellen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, som bestod av trion Uwe Mundlos, Uwe Böhnardt och Beate Zshäpe har tagit på sig tio mord. Gruppen misstänks även för två bombdåd och 14 bankrån. Hittills har fem gripits, inklusive Zschäpe. Resterande som gripits misstänks för att ha hjälpt gruppen.

I huset i Zwickau hittade polisen bevis som kopplade trion till morden.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons