Antiromsk demonstration i Tjeckien | Expo.se

Antiromsk demonstration i Tjeckien

Publicerad 2012-01-16 16:32

Efter ett uppehåll på tre månader har de antiromska demonstrationerna i norra Tjeckien tagit en ny start. En demonstration på söndagen i staden Varnsdorf samlade 200 deltagare. Men det finns samtidigt tecken på att den antiromska rörelsen i området har splittrats i två falanger.

Söndagens demonstration avlöpte utan våldsamheter. Petr Heinrich, en boende i staden, hade ordnat mötet för att ge folk möjlighet att uttrycka sitt missnöje med det som Heinrich kallade ”den romska agressionen” och myndigheternas brist på agerande för att möta problemen. Men på demonstrationen fanns också flaggor från det högerextrema partiet DSSS, rapporterar flera tjeckiska nyhetssajter.

Som en anledning till demonstrationen uppgavs att romer vid nyårsfirandet hade angripit en man och hans gamla föräldrar utanför bostadshotellet Sport där många romer är inhysta. Men stadens vice borgmästare Karel Dubský ifrågasatte att händelsen verkligen utspelats så som organisatörerna av demonstrationen påstod. Filmer från övervakningskameror stödjer inte den versionen.

Lukáš Kohout, en av de ledande bakom höstens antiromska aktiviteter, hade sökt demonstrationstillstånd på torget samtidigt som söndagens demonstration skulle hållas. Myndigheterna avslog hans ansökan, och Peter Heinrich sade att Kohout inte heller var välkommen i den demonstration som han organiserade.

Det har kommit fram att Kohout har försökt öka spänningarna mellan romer och etniska tjecker genom en falsk identitet på Facebook. Under namnet Emil Dunka uppmanade han romer att agera mot den ”vita rasism” som drabbade dem. Partiet DSSS hänvisade till ”Dunkas” inlägg som ett exempel på romsk aggression.

Från slutet av sommaren till mitten av oktober uppmärksammades Sluknov-regionen för olika antiromska incidenter. Oroligheter utlöstes i städerna Nový Bor, Rumburk och Varnsdorf efter det att unga beväpnade romer påståtts ha angripit etniska tjecker. I efterhand har det framkommit att medierna inte rapporterat incidenterna helt sanningsenligt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons