Bakslag för Soini i presidentvalet | Expo.se

Annons

Bakslag för Soini i presidentvalet

Publicerad 2012-01-23 14:45

Sauli Niinistö från Samlingspartiet vann det finska presidentvalets första omgång i söndags. Timo Soini, Sannfinländarnas partiledare kom på fjärde plats och får därmed inte delta i nästa valomgång.

Sauli Niinistö, som är finansminister vann valet med 37 procent av väljarstödet. Eftersom ingen av presidentvalskandidaterna lyckades få över 50 procent av rösterna blir det ytterligare en valomgång den 5 februari. I den andra valomgången möter Niinistö den person som kom tvåa, vilket är De grönas partiledare, Pekka Haavisto, som fick 18,8 procent av rösterna.

Sannfinländarnas partiledare Timo Soini kom på fjärde plats med 9,5 procent av rösterna. Jan Sundberg som är statsvetare i Helsingfors menar dock att det inte är något tecken på att Sannfinländarna blivit svagare.

– Skulle Soini bli president så kan han inte längre vara partiledare och det skulle vara väldigt problematiskt för Sannfinländarna, säger Sundberg.

Något som förvånat en del är att Timo Soini gått ut med att han tänker rösta på Pekka Haavisto i nästa valomgång. Enligt Sundberg rör det sig bara om ett taktiskt utspel.

– De som Soini representerar skulle inte kunna tänka sig att rösta Haavisto. Jag tror det här är ett spel för galleriet. Sannfinländarna har attackerats under valkampanjen för rasism. Nu kan Soini säga i kommande val att han stöttat Haavisto, säger Sundberg.

Valdeltagandet låg på 73 procent.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons