Döms till 14 och 15 år för rasistiskt mord

Publicerad 2012-01-04 17:55

Två män har dömts för det rasistiska mordet 1993 i London på tonåringen Stephen Lawrence. Männen döms till 14 respektive 15 år. Polisen söker efter ytterligare gärningsmän.

Vid en busstation 1993 mördades Lawrence av fem ungdomar som skrek rasistiska glåpord och knivhögg honom. Kort efter arresterades fem personer misstänkta för mordet. Bland dem var de nu dömda gärningsmännen David Norris och Gary Dobson. Men myndigheterna lade ner målet i brist på bevis.

Polisens utredning av mordet har kritiserats och londonpolisen anklagades i en rapport för institutionell rasism och inkompetens vilket ledde till en översyn av polisens verksamhet.

I tisdags dömdes Norris och Dobis för mordet som domaren Colman Tracy kallade för ett ondskefullt brott. Domaren tog hänsyn till gärningsmännens ålder när brottet begicks och uppger att de hade dömts till hårdare straff om den hänsynen inte tagits.

Polisen uppger att de kommer att fortsätta att jobba för att fälla alla som var delaktiga i mordet.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här