Expertvittne ifrågasatt på grund av att han är jude

Publicerad 2012-01-17 10:42

Försvaret anklagade expertvittne i samband med en rättegång mot en tjeckisk högerextremist för att vara partisk på grund av att han var jude. Utspelet ska utredas av advokatsamfundet, rapporterar Romea.cz.

Det var i samband med en rättegång mot en medlem ur det tjeckiska högerextrema Arbetarnas sociala rättviseparti (DSSS) som den åtalades försvarare, Petr Kočí, hävdade att den inkallade experten Michal Mazel inte är att betrakta som oberoende på grund av att han är arvoderad av polisen och jude.

På onsdagen gick advokatförbundet ut och meddelade att händelsen ska utredas av förbundets revisionsråd. Talespersonen sa att förbundet tog avstånd från intolerans, men att de vill avvakta utredningen innan de uttalar sig närmare om det specifika fallet, skriver Romea.cz.

Petr Kočí försvarar sitt uttalande med att den huvudsakliga kritiken rörde att Michal Mazel var ekonomiskt beroende av polisen.

Mazel har sedan tidigare meddelat att han lämnar sitt uppdrag som expertvittne. Den huvudsakliga anledningen han angett var dock att han kontinuerligt utsatts för olika typer av högerextrema attacker.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.