Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Stiftelsen Expo och den norska föreningen Vepsen inleder ett samarbete. Partnerskapet innebär bland annat Expo och Vepsens verksamheter i ett tätt samarbete utbyter information, idéer och erfarenheter. På lång sikt ska samarbetet ligga till grund ett brett nordiskt samarbete mellan organisationer som arbetar mot rasism och intolerans.

– Intoleranta grupper och nätverk arbetar över nationsgränser. Därför måste också vi bli bättre på att ta vara på erfarenheter och idéer och från våra kollegor i andra länder. Vi kommer i år se över hela vårt internationella nätverk. Målet att är att upprätta partnerskap med organisationer runt om i världen som delar Expos grundläggande idéer. Vi är oerhört glada över att kunna presentera Vepsen som vår första partner. Samarbetet kommer att göra avtryck i såväl det publicistiska arbetet, som i Expos utbildnings- och researchverksamhet, säger Daniel Poohl, chefredaktör för Tidskriften Expo och VD för Stiftelsen Expo.

Föreningen Vepsen startades sommaren 2011, i spåren av terrordåden i Oslo och på Utöya. Vepsens mål är att genom upplysningsarbete avslöja och informera om miljöer som hotar demokratin och människovärdet. Föreningens ordförande är sociologen Henrik Lunde som under flera år arbetat med att kartlägga och granska den norska extremhögern.

– Partnerskapet är en viktig formalisering av det samarbetet som har pågått i flera år. Norge och Sverige står inför liknande utmaningar och därför är det viktigt att vi har ett tätt och konstruktivt samarbete mot extremism och för mänskliga rättigheter och demokrati. Expo och Vepsen är idag de främsta antirasistiska aktörerna i respektive land och vårt partnerskap kommer att stärka båda parter, säger Henrik Lunde, ordförande för Föreningen Vepsen.

Läs mer om Vepsen här