Analys

Extremhögerns silly season

Publicerad 2012-01-16 17:20

Just nu pågår den så kallade silly season inom den svenska och internationella fotbollen. En tid då spelare byter klubbar och dagligen skriver tidningarnas sportsidor spaltmeter om diverse övergångar och rykten. Då Sverigedemokraterna på flera håll tycks falla samman är avhoppade och uteslutna sverigedemokrater heta på transfermarknaden i extremhögerns egen silly season.

Nationaldemokraterna bildades som en slaskhink där missnöjda avhoppade och uteslutna sverigedemokrater samsades med nazister och andra aktivister från extremhögerns allra djupaste träskmarker.

Med tiden har Nationaldemokraterna emellertid allt mer börjat spela ut sin roll. Partiets sönderfall och partiledaren Marc Abramssons inkompetenta ledarstil avskräcker till och med nazistveteraner och missnöjda sverigedemokrater i sin desperata jakt på en ny partitillhörighet. Nazistiska Svenskarnas parti som i senaste valet vann ett kommunalt mandat i Grästorp har därför seglat upp som ett hett alternativ för de avhoppade eller uteslutna sverigedemokraterna som inte kan få nog av rasism. Partiets företrädare har vid flera tillfällen försökt att locka de kommunpolitiker som antingen kastats ut eller själva kastat in den handduken.

Det borde således inte dröja allt för länge innan en politiker som valts in på sverigedemokratiskt mandat i någon av landets kommuner alldeles plötsligt representerar ett nazistparti. Oddsen för ett sådant scenario är tämligen låga.

Men den sverigedemokratiske partiveteranen Thomas Karlsen i Trollhättan som uteslöts ur partiet efter att han lanserat teorin om att frimurarna skulle legat bakom terrordåden i Norge valde ändå Nationaldemokraterna. Detta trots att han gör reklam för Svenskarnas parti på sin egen blogg. Det återstår att se hur länge den stridbare trollhättepolitikern kan vara sams med sin nya partiledare som måste ha ett slags svenskt rekord i antalet partisplittringar under sin tid vid rodret.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.