Fälls för hets mot folkgrupp efter slavaffisch | Expo.se

Annons

Fälls för hets mot folkgrupp efter slavaffisch

Publicerad 2012-01-26 14:50

Konstnären Dan Park dömdes på torsdagen för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter av Lunds tingsrätt. I april förra året satte Dan Park upp rasistiska affischer som avbildade en medlem ur afrosvenskarnas riksförbund med texten "vår negerslav är bortsprungen".

Hallands nation i Lund anordnade förra året en fest där ett par elever såldes som slavar på en låtsasaktion, vilket ledde till att en medlem i afrosvenskarnas riksförbund anmälde händelsen. Med anledning av det satte Dan Park upp de rasistiska affischerna som förutom bilden som porträtterade anmälaren som slav, även innehöll namn och telefonnummer till dåvarande kuratorn på Hallands nations.

Dan Park dömdes på torsdagen till villkorlig dom för förtal och hets mot folkgrupp. Han döms även att betala dagsböter och ett skadestånd på 10 000 kronor vardera till medlemmen i Afrosvenskarnas riksförbund och den före detta kuratorn på Hallands nation.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Ämnen

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons