Högerextremist bakom manifestation mot pedofili

Publicerad 2012-01-13 17:18

I torsdags höll nätverket Stoppa Pedofilerna, som har kopplingar till Nationaldemokraterna och Förbundet Nationell ungdom en ljusmanifestation mot pedofili på olika håll i landet.

Nätverket stoppa pedofilerna driver en sajt som hänger ut personer som påstås begått pedofilbrott. Talespersonen är Mikael Skillt, han kallar sig själv för mentor i Förbundet Nationell ungdom och har en historia i Svenska motståndsrörelsen och Nationaldemokraterna. På Facebook och på sin hemsida har Nätverket stoppa pedofilerna uppmanat människor att placera levande ljus på det lokala torget runt om i Sverige som en manifestation för pedofilernas offer.

Ljus tändes i Falun, Sandviken och Rättvik rapporterar SVT Gävleborg. I Nyköping slöt ett tiotal personer upp för att manifestera och de möttes av motdemonstranter som delade ut flygblad.

– De får gärna tända ljus och stödja kampen mot pedofiler, men vi vill att folk ska veta att många av dem som står bakom nätverket är aktiva nazister. Det här är bara ett sätt att luckra upp sin rörelse och göra den mer rumsren och omtyckt, sa en motdemonstrant till Södermanlands Nyheter.

I Eskilstuna samlades ett 30-tal för att delta i Nätverket stoppa pedofilernas manifestation. Även där möttes de av motdemonstranter som delade ut flygblad, rapporterar Ekuriren.se.

Den sajt där Nätverket stoppa pedofilerna lägger ut domar och på annat sätt hänger ut påstådda pedofiler har flera gånger hängt ut personer felaktigt. För ett par dagar sedan uppmärksammades det av Aftonbladet att Daniel Sjöholm oskyldigt hängts ut som pedofil, eftersom han har ett liknande namn som en person som dömts för innehav av barnpornografi. En dom som revs upp i Hovrätten eftersom brottet var preskriberat. Tidigare har Expo rapporterat om att Förbundet Nationell Ungdom spridit flygblad med uppgifter från Nätverket stoppa pedofilerna och hängt ut en man som pedofil, trots att han friats i hovrätten.

Då sa Mikael Skillt till Expo.se att hans ”nätverk” gjort en annan bedömning än hovrätten som friade mannen.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!