HBT-demonstration mot steriliseringar

Publicerad 2012-01-18 11:13

Flera hundra personer demonstrerade mot sterilisering på Mynttorget utanför Riksdagen i samband med årets första partiledardebatt. Foto Expo.

Utanför riksdagen samlades på onsdagen ett par hundra personer för att demonstrera mot kravet på sterilisering av personer som vill byta kön.

För att sätta press på regeringen anordnade en rad organisationer och HBT-förbund inom Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern och Vänsterpartiet på onsdagen demonstrationer på flera håll i landet. Bland annat samlades ett par hundra personer utanför riksdagen i samband med öppnandet.

– Kristdemokraterna säger att lagen ska utredas igen. De andra partierna får inte ge vika för det. Lagen är redan utredd och den kränker de mänskliga rättigheterna, säger Ulrika Westerlund, ordförande för RFSL till Expo.se.

Utanför riksdagen talade bland annat vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

I maj förra året lämnade Socialstyrelsen ett förslag till lagändring i lagen om fastställande av könstillhörighet till socialminister Göran Hägglund (KD). Bland annat föreslog Socialstyrelsen att det inte skulle finnas något krav på sterilisering för dem som vill byta sitt juridiska kön. 2010 rekommenderades alla stater i EU att slopa alla krav som innebar fysiska ingrepp på personer som vill byta sitt kön av Europarådets ministerkommitté.

I januari framkom uppgifter i media om att kravet på sterilisering vid könsbyte inte kommer att förändras och att regeringen går på Kristdemokraternas linje och vill invänta ytterligare utredningar kring lagen. Att det skulle finnas någon sådan uppgörelse dementerades dock av HBT-minister Erik Ullenhag. Däremot konstaterade han att allianspartierna inte är eniga.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.