Internutredning efter nazistöverfall | Expo.se

Internutredning efter nazistöverfall

Publicerad 2012-01-31 10:00

Polisen i Dalarna startar en internutredning efter nazistattacken mot antirasister på ett möte i Ludvika lördags. Polisen ska utreda om den gjorde fel när de inte bevakade mötet, rapporterar Sveriges Radio.

– Det är ytterst olyckligt när sådant här inträffar. Vi kanske skulle haft en bättre beredskap, även om vi var snabbt på plats, säger Anders Landén som är operativ chef för polisen till Dalanytt.

Det är med anledning av att nazister från Svenska motståndsrörelsen, SMR, stormade ett antirasistiskt möte i Folkets hus i Ludvika och slog en flaska i huvudet på den vänsterpartiske kommunfullmäktigeledamoten Daniel Riazat som polisen nu utreder sin insats. Folkets hus där ett 40-tal antirasister samlats efter en demonstration i centrala Ludvika var obevakat. Riazat har tidigare kritiserat att polisen inte haft någon bevakning på plats. Även vänsterpartisten och riksdagsledamoten Lena Olsson är kritisk mot polisens insats.

– Vi har sett sådana här strömningar i framförallt Borlänge och Ludvika på sistone, säger hon till Dalanytt.

Lena Olsson menar att det funnits en hotbild mot Daniel Riazat och att polisen borde ha haft en bättre beredskap.

Anders Landén uppger att polisen bedömt att hotbilden var låg mot demonstrationen i Ludvika men att de ändå hade satt in extra resurser och att polisen var snabbt på plats när attacken mot antirasisterna inträffade. Till Dalanytt säger Landén även att polisen inte fått någon information om att det skulle hållas ett möte efter demonstrationen men att de nu ska utreda om kommunikationen kan förbättras.

Daniel Riazat säger till Expo.se att de varit tydliga gentemot polisen att de skulle samlas i Folkets hus efter demonstrationen i Ludvika.

– Det är inte sant att vi inte varit i kontakt med polisen om att vi skulle ha det här mötet, vi har varit i kontakt med polisen flera gånger. Det visste mycket väl om att vi skulle vara där, säger Daniel Riazat.

Förutom att starta en internutredning ska polisen hålla ett möte med Vänsterpartiets ledning i Dalarna.

Tre från SMR greps efter stormningen av antirasisternas möte, samtliga är släppta men är fortfarande misstänkta för brott. Två misstänks för främjande av flykt och en för misshandel.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons