SD-pressekreterare uppges ha petats efter konflikter | Expo.se

SD-pressekreterare uppges ha petats efter konflikter

Publicerad 2012-01-25 12:29

Enligt uppgifter som Nyheter24 tagit del av petades William Hahne som pressekreterare på grund av en partikritisk debattartikel i Aftonbladet förra året. Något som partiet förnekar. Foto Johannes Jackobsson.

Sverigedemokraten William Hahne är inte längre pressekreterare för partiet. Enligt uppgifter som Nyheter24 tagit del av petades Hahne på grund av att han tillsammans med Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand förra året gick emot partilinjen i en debattartikel, uppgifterna tillbakavisas av partiet.

– Jag har inte för avsikt att kommentera den här interna angelägenheten, säger William Hahne till Expo.se.

Inför Sverigedemokraternas landsdagar förra året publicerade William Hahne som är vice ordförande i Sverigedemokratisk ungdom tillsammans med ungdomsförbundets ordförande Gustav Kasselstrand en debattartikel i Aftonbladet. Artikeln kritiserade moderpartiets hållning i Israel Palestina konflikten.

Debattartikeln ledde till hård intern kritik mot Kasselstrand och Hahne. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth jämförde deras retorik med den numer nerlagda nazistorganisationen Nationalsocialistisk front och pressekreteraren Martin Kinnunen uttryckte till Expo.se sin förvåning över debattartikeln.

Enligt källor till Nyheter24 ledde även debattartikeln till att Kasselstrand och Hahne blev uppläxade av Sverigedemokraternas verkställande utskott och att Hahne förlorade sitt uppdrag som pressekreterare. Det ska även finnas planer på att avsätta Kasselstrand som ordförande för ungdomsförbundet, rapporterar Nyheter 24. Till Expo.se vill varken Kasselstrand eller Hahne kommentera uppgifterna. Riksdagsledamoten Richard Jomshof som pekats ut som en av de som planerat att avsätta Kasselstrand dementerar uppgifterna

– De här uppgifterna är felaktiga och jag förstår inte var de kommer ifrån. Kasselstrand har mitt fulla stöd, säger Jomshof.

Även att William Hahne skulle ha förlorat sin roll som pressekreterare på grund av debattartikeln förnekas av Jomshof. Däremot säger han det fördes diskussioner efter artikeln. På vilket sätt dessa fördes vill dock inte Jomshof kommentera.

– Jag tänker inte uttala mig om det, vad vi gör internt i partiet är vår sak. Men hans artikel har inget att göra med hans anställning, även utan den artikeln hade han förlorat jobbet.

Sverigedemokraterna uppger till Nyheter24 att uppsägningen handlar om att Sverigedemokraterna tidigare haft fler presskontakter än vad som varit nödvändigt.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons