SD-riksdagsmän på ifrågasatt bal | Expo.se

SD-riksdagsmän på ifrågasatt bal

Publicerad 2012-01-30 15:41

Den 27 januari på samma dag som Förintelsens minnesdag, deltog Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamot Kent Ekeroth på en bal i Österrike som väckte protester. Foto Expo.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och riksdagsledamoten Kent Ekeroth samlades tillsammans med flera andra företrädare från Europas högerpopulistiska partiet på en bal i Wien. Tillställningen ägde rum i fredags, på samma dag som Förintelsens minnesdag och möttes av protester.

”Ni som ska dansa och fira här, vi påminner er om morden på två tredjedelar av Europas judar, sa en överlevare från Förintelsen Rudolf Gelbard på en ceremoni för Förintelsens offer bara ett par meter från Hofburgspalatset där balen ägde rum, rapporterar BBC News.

På balen deltog förutom Björn Söder och Kent Ekeroth bland annat partiledaren för franska Front National Marine Le Pen, europaparlamentarikern för belgiska Vlaams Belang Phillips Claeys. Även Martin Graf, företrädare det österrikiska Frihetspartiet, FPÖ, var på plats.

Balen heter Wiener Korporationsball, WKR, och är en tradition sedan 1952. The Independent skriver att balen fram tills i år funnits i FN-organisationen UNESCO:s kulturarvslista. Balen ströks efter att den kritiserats för att locka nazister från Österrike och Tyskland. BBC News rapporterar att balen anordnas av flera studentföreningar som består av europeiska högerextremister. UNESCO uppger att det var ett stort misstag att de tog med WKR-balen i sin lista 2010. Hofsburgpalatset har även bestämt att årets WKR-bal var den sista som kommer att få hållas i palatset.

I år väckte balen extra mycket kritik eftersom den sammanföll med Förintelsens minnesdag och tusentals människor protesterade utanför Hofsburgpalatset. De Grönas partiledare Eva Glawischnig sa på en ceremoni till minne av Förintelsens offer angående balen att det är ”ett svek att man i dag av alla dagar väljer att dansa på Auschwitz gravar”.

Organisatörerna bakom balen avvisar kritiken och säger att balen alltid hålls den sista fredagen i januari och att datumet inte har någonting med Förintelsens minnesdag att göra.

I en intervju med Aftonbladet avisar även Björn Söder kritiken.

”Såvitt jag förstår hålls balen den sista fredagen i januari varje år och har ingen som helst koppling till den internationella förintelsedagen.” och ”Det är en bal som samlar näringsliv, politiker, föreningsliv och spänner över hela samhället, den har ingen som helst koppling till extremism.”


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons