Snattare hotade och gjorde Hitlerhälsningar

Publicerad 2012-01-20 16:42

När en 35-årig man i Stockholmstrakten åkte dit för snatteri gjorde han Hitlerhälsningar och skrek okvädningsord mot judar. Nu döms han till två månaders fängelse för bland annat hets mot folkgrupp och olaga hot.

Den 17 maj förra året stal 35-åringen mat och dryckesvaror för ett mindre belopp på Willys butik i Gustavsberg. Två personer ur personalen lämnade affären för att gripa mannen. När de konfronterade honom tog 35-åringen upp något blänkande ur fickan och gjorde utfall mot dem. Det fick dem att backa, men de fortsatte att följa efter mannen på avstånd. Vid ett tillfälle tog 35-åringen upp en gatsten som han hotade att kasta på dem. Till slut kom en vakt till platsen, vilket gjorde 35-åringen ännu mer aggressiv. Han skrek ”snutjävel” ”sieg heil” och massor av okvädningsord mot judar samtidigt som han gjorde Hitlerhälsningar. Strax efteråt greps 35-åringen av polis.

I förhör har 35-åringen uppgett att han var drogad och full vid händelsen. Han säger även i förhör att han kan ha skrikit ”judesvin” och gjort Hitlerhälsningar samt att han hatar judar. Anledningen till att han betedde sig hotfullt mot personalen uppger han beror på att han trodde de skulle ta honom och misshandla honom. Att han gjorde
motstånd mot polisen då de skulle gripa honom säger han berodde på att han inte ville göra det lätt för polisen.

35-åringen dömdes på torsdagen till två månaders fängelse för olaga hot, hets mot folkgrupp, våldsamt motstånd, narkotikabrott och snatteri. Sedan 1997 förekommer 35-åringen på 13 punkter i brottsregistret.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!