Sporttidning publicerade rasistisk förstasida

Publicerad 2012-01-24 18:15

Den bulgariska sporttidningen 7 dni sport (7 dagar sport) satte rubriken ”CSKA Moskvas nya spelare – En italienare, en svensk och två svartingar” på sin förstasida. Rubriken har väckt ilska och flera organisationer har reagerat.

”Rubriken är absurd och rasistisk. Ordet ’svarting’ är oacceptabelt att använda i media och mot all etik och även mot lagen om försvar mot diskriminering. Att uppmana till intolerans och att anstifta till rasism hos sina läsare är skandalöst och olagligt”, skriver Bulgariens Helsingforskommitté i ett uttalande, enligt den bulgariska nyhetsförmedlingen Novinte.com

Människorättsorganisationen kräver även en offentlig ursäkt från tidningen. Men 7 dagar sports chefredaktör Yuli Moskov vägrar att be om ursäkt och hävdar att ”svartingar” bara är slang.

Det var den 18 januari som tidningen publicerade artikeln med rubriken. Det europeiska journalistförbundet i Bulgarien har skickat ett öppet brev till chefsåklagaren Boris Velchev där de kräver att han ser till att åklagarmyndigheten inleder en förundersökning mot 7 dagar sport.

Bulgariens ombudsman för de mänskliga rättigheterna, Konstantin Penchev,sa i måndags att Yuli Moskovs reaktion nästan är värre än skandalen i sig och menar att tidningen medvetet använt begreppet för att förolämpa och uppvigla till hat mot en viss minoritet eller etnisk grupp. Även Penchev kräver att åklagarmyndigheten utreder tidningen, rapporterar Novinte.com

Novinte.com skriver att originalordet som användes i rubriken,”chernilki”, anses vara ett av de mest kränkande orden som finns i det bulgariska språket mot mörkhyade personer.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.