Tyskland utreder sitt arbete kring nazisttrio | Expo.se

Tyskland utreder sitt arbete kring nazisttrio

Publicerad 2012-01-27 08:50

De tre mordmisstänkta tyskarna. Omständigheterna kring att nazistgruppen under så många år kunde utföra en serie mord utan att upptäckas ska utredas. FOTO: LANDESKRIMINALAMPT THÜRINGEN

Underhuset i den tyska förbundsdagen beslutade på torsdagen enhälligt att tillsätta en utredningsgrupp. Den ska undersöka hur nazistcellen Nationalsozialistischer Untergrund, NSU, kunnat utföra sin mordserie utan att åka fast.

”Vi är chockade över att de kunnat skapa terror under en så lång period utan att upptäckas” sa Peter Altmaier som är ledare för det regerande partiet Kristdemokraternas parlamentsgrupp, rapporterar Reuters och DPA.

Delstatsparlamentet i Thuringen, som är den delstat där alla tre kända medlemmar i NSU kommer ifrån, har även enhälligt beslutat att inleda en utredning kring hur säkerhetstjänsten i delstaten fungerat.

”Myndigheternas misslyckande började här, säger Martina Renner, som är parlamentsledamot för vänsterpartiet Die Linke.

Utredningarna kommer att undersöka hur den tyska polisen och säkerhetstjänsterna i 34 delstater misslyckades att spåra nazisttrion, som mellan 2000 och 2007 misstänks för att ha utfört tio mord. Tysklands säkerhetsapparat har fått utstå stark kritik, bland annat för att säkerhetstjänsterna i de olika staterna misslyckats med den interna kommunikationen. Oppositionspartier har anklagat förbundskansler Angela Merkels regering för att ha negligerat det högerextrema hotet.

Först förra året rullades den makabra historien om NSU upp. Då hittade polisen två av dess medlemmar Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos ihjälskjutna i en utbränd husvagn. Troligtvis sköt Mundlos ihjäl sin kollega innan han tog sitt eget liv. Strax efter fyndet överlämnade den tredje kända medlemmen i terrortrion Beate Zschäpe sig själv till polisen efter att först ha eldat upp trions lägenhet. Den tyska polisen har hittat bevis i form av vapen och en DVD-film för tio mord. Vapnen hade använts vid mord på nio personer med utländsk bakgrund och en polis. I egenproducerad film tar NSU på sig morden och ett sprängdåd i Köln 2004. I sprängdådet skadades 22 personer. NSU misstänks även för att ha utfört 14 bankrån.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons