Ungersk extremhöger demonstrerade mot EU

Publicerad 2012-01-16 16:13

Tusentals supportrar till det högerextrema ungerska partiet Jobbik demonstrerade på lördagen i huvudstaden Budapest. Protesterna tog plats utanför EU-kommissionens lokaler där bland annat en EU-flagga brändes, rapporterar TT.

Jobbiks partiledare Gabor Vona krävde ett tal att Ungern ska lämna EU. Demonstrationen, som organiserades av partiet, var kopplad till att EU riktat krav mot Ungern på grund av landets ekonomiska politik och kontroversiella lagändringar. Vona sa även att en folkomröstning om Ungern ska lämna EU bör hållas, skriver Politics.hu.

Flera av deltagarna i demonstrationen bar svarta militäruniformer och kängor. I samband med att deltagarna var på väg att skingras satte partiets vice partiledare Elod Novak eld på en EU-flagga.

EU-kommissionen meddelade på onsdagen att den ska undersöka om nyligen införda lagar i Ungern strider mot EU:s regelverk. Det handlar bland annat om att fastställa centralbankens oberoende.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.