Utredning inleds efter högerextrem flaggbränning

Publicerad 2012-01-20 15:23

Den ungerska åklagarmyndigheten öppnar en utredning rörande bränningen av en EU-flagga på det högerextrema partiet Jobbiks demonstration utanför EU-kommissionens kontor i lördags i Budapest.

Jobbik arrangerade demonstrationen, där flera av deltagarna bar svarta uniformer, efter att EU ställt krav på Ungern med anledning av landets ekonomiska politik. EU-kommissionen har även meddelat att de ska utreda om Ungerns lagändringar bryter mot de mänskliga rättigheterna.

På demonstrationen tände Jobbiks vice partiledare Elod Novak eld på en EU-flagga. En händelse som nu ska utredas, rapporterar Politics.hu. Två personer är misstänkta för att ha bränt EU-flaggan. Brottsrubriceringen är vandalism, vilket kan ge ett till fem års fängelse, rapporterar Politics.hu.

Ämnen

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.