Varningsmeddelande

  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.
  • The subscription service is currently unavailable. Please try again later.

Breivik gjorde högerextrem hälsning i rätten

Publicerad 2012-02-06 18:18

Anders Behring Breivik blev utskrattad vid omhäktningsförhandlingarna i Oslo Tingsrätt på måndagen då han krävde att genast bli frisläppt. På väg in i rättssalen gjorde Breivik en högerextrem hälsning.

– Efter vad jag förstår var det en hälsning riktad mot den högerextrema miljön för att det inte skulle råda något tvivel om vilken miljö som han tillhör, sa Breiviks advokat Vibeke Hein Bæra till den norska tidningen Verdens Gang.

Breivik begärde tidigt ordet och ville förklara varför han begick terrordådet då han sammanlagt dödade 77 personer. Från en minneslapp läste Breivik att attacken var riktad mot landsförrädare som han anser förstör kulturen och att det pågår en etnisk rensning av ”etniska norskar”. Vidare tyckte Breivik att han borde få medaljen krigskorset, rapporterar Aftonbladet.

När Breivik ifrågasatte rapporten som fastslagit att han är psykiskt sjuk och krävde att han genast skulle bli frigiven skrattade åhörare i rättssalen som upplevt Utøya.

– Jag tror det är ganska svårt att hålla sig för skratt när han kräver att bli frisläppt, så då tror jag att det var många som skrattade. Det var skönt att vi kunde skratta åt honom och inte tvärtom, sa Anette Davidsen till VG.

Oslo tingsrätt fastslog att Breivik kommer att fortsätta sitta häktad till rättegången mot honom inleds den 16 april. Breivik har erkänt terrordåden och i flera förhör sagt att han inte ångrar dem.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.