En man gripen för att ha hjälpt tysk nazistcell | Expo.se

En man gripen för att ha hjälpt tysk nazistcell

Publicerad 2012-02-03 10:22

De tre kända medlemmarna ur Nationalsozialistischer Untergrund, NSU som misstänks för bland annat tio mord: Beate Zschäpe, Uwe Bönhardt och Uwe Mundlos. Foto: Polizeidirektion Suedwest/Expo

Ytterligare en person med kopplingar till tyska partiet NPD har gripits för samröre med nazistcellen NSU. 31-åringen tros ha försett guppen med vapen och ammunition.

I onsdags greps och häktades 31-åringen som varit högt uppsatt inom Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, i staden Jena. Mannen har även suttit i NPD:s ungdomsförbunds ledning som representant för delstaten Thüringen. Han misstänks för att försett terrortrion, Nationalsozialistischer Untergrund, NSU. Brottsrubriceringen mot honom är medhjälp till sex mord och ett mordförsök, rapporterar Der Spiegel.

31-åringen är den femte personen som gripits för kopplingar till NSU och den andra med tydlig koppling till NPD.

Gripandet väntas aktualisera debatten i Tyskland om att förbjuda NPD. Själva har NPD tagit avstånd från NSU och kallat de för galna brottslingar och terrorister. Der Spiegel skriver även att partiet anklagat säkerhetstjänsten för att ligga bakom terrorcellen för att på så sätt kunna förbjuda en ”oönskad nationalistisk opposition”.

NSU bestod av tre kända medlemmar: Uwe Mundlos, Uwe Böhnardt och Beate Zshäpe. Nazisttrion upptäcktes i november förra året och har i en film tagit på sig tio mord. Gruppen misstänks även för två bombdåd och 14 bankrån.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons