KD vill ändra lagen om steriliseringar

Publicerad 2012-02-20 13:28

Kristdemokraterna meddelade i helgen att de ställer sig bakom en lagändring och slopa kravet på att de som byter kön måste sterilisera sig. I januari krävde ett par hundra personer en lagändring utanför riksdagen. Foto Expo.

Kristdemokraterna vill ta bort kravet på att de som byter kön också måste sterilisera sig. Tidigare var kristdemokraterna det enda regeringspartiet som inte tagit ställning mot lagen.

Kristdemokraterna har kritiserats för att ha förhalat en lagändring, då de som enda regeringsparti krävt ytterligare utredningar om lagen som kräver att de som vill byta kön måste sterilisera sig. På DN debatt i lördags skriver bland annat Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund att partiet efter ”noga övervägande” kommit fram till att steriliseringskravet bör avskaffas.

Beslutet välkomnas av RFSL, som uppmärksammat frågan, bland annat genom att anordna demonstrationer. De har även lämnat in namnunderskrifter till statsminister Fredrik Reinfeldt med krav på en ändring av lagen.

Med Kristdemokraternas ställningstagande i frågan så är samtliga partier i riksdagen för att ändra lagen, förutom Sverigedemokraterna.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.