Krav på åtgärder mot antisemitisk politiker | Expo.se

Annons

Krav på åtgärder mot antisemitisk politiker

Publicerad 2012-02-08 14:09

Jobbiks utrikespolitiske talesperson Marton Gyongyosi ifrågasatte förra veckan Ungerns roll i förföljelsen av judar. Uttalandet har fördömts av landets utrikesdepartement och Kristdemokrater. Socialistledaren Attila Mesterhazy kräver att utspelen även får politiska konsekvenser.

I en intervju i brittiska Judisk krönika den 2 februari påstod Marton Gyongyosi att Israel drivs av ett nazistiskt system och ifrågasatte judars rätt att tala om Förintelsen. Han betvivlade även att Ungern under andra världskriget förföljt och mördat 400 000 judar. Uttalandena ledde till fördömanden från utrikesdepartementet och Kristdemokraterna. Socialisternas partiledare Attila Mesterhazy välkomnade på söndagen reaktionerna men krävde även att parlamentets ordförande och regeringen ska vidta ytterligare åtgärder. Han säger att om inte kommentarer som helt eller delvis förnekar Förintelsen får politiska konsekvenser så kommer Socialisterna vidta rättsliga åtgärder, rapporterar Politics.hu.

Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons