Nazist får skärpt straff

Publicerad 2012-02-16 17:38

24-åringen vid Svenska motståndsrörelsens tumultartade nationaldagsdemonstration i Skellefteå 2009. Foto: Expo

En 24-årig aktivist i nazistiska Svenska motståndsrörelsen, friades förra året i tingsrätten från misshandel och olaga hot. Domen överklagades och på torsdagen dömdes 24-åringen av hovrätten i Övre Norrland till fängelse.

Hovrätten tog upp två tidigare domar mot 24-åringen. Den ena rörde en händelse 2010 då fyra personer som rivit ner SMR-klistermärken i Luleå blev jagade av en grupp aktivister från SMR. Två av de jagade hanns upp av SMR och 24-åringen ska då ha dragit upp en kniv som han hotade dem med. Sedan ska han ha sprejat dem med något som, enligt tingsrätten, liknade pepparsprej.

Trots att 24-åringen pekats ut vid fotokonfrontation, så friade tingsrätten mannen i november förra året. Domen överklagades och hovrätten gör nu alltså en helt annan bedömning. De dömer SMR-aktivisten för olaga hot och misshandel.

Det andra ärendet som hovrätten tog upp var en fällande dom som 24-åringen överklagat. I centrala Luleå i november förra året hotade 24-åringen en annan man med en kniv mot hans hals och sprejade honom med pepparspray. Tingsrätten dömde då 24 åringen i slutet av förra året till tre månaders fängelse och 5000 kronor i skadestånd för olaga hot och misshandel. I detta fall går Hovrätten på tingsrättens linje.

Det sammanlagda straffet för 24-åringen blir sju månaders fängelse och 15 000 kronor i skadestånd till vardera av de två personerna han hotade och misshandlade 2010. Till mannen han hotade och misshandlade 2011 kvarstår skadeståndet på 5000 kronor.

SMR-aktivisten har tidigare dömts till fängelse vid ett flertal tillfällen. 2009 avtjänade han ett ettårigt fängelsestraff för grov misshandel.

Han har tidigare varit medlem i Nationaldemokraterna, 2008 gick han med i SMR.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha
valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Expo bjuder på frukost

Under våren 2020 arrangerar vi en serie frukostsamtal tillsammans med Bio Rio. Första tillfället är 20 februari, och ämnet är ”Hur skapas en radikalislamist?”. Mer information och anmälan hittar du här