Nazisternas marsch i Dresden stoppades

Publicerad 2012-02-14 14:51

Förra året utbröt oroligheter då nazister från hela Europa demonstrerade i Dresden. I år tvingades nazisterna avbryta marschen och inga bråk har rapporterats. Bilden är inte från årets demonstrationer. Foto: peter-juelich.com

Genom att bilda en mänsklig kedja blockerade minst 13000 personer den årliga nazistmarschen i den tyska staden Dresden.

Den 13 februari varje år möts nazister från hela Europa i Dresden för att minnas årsdagen av de allierades bombningar av staden 1945. I bombningarna dödades 25 000 civila tyskar. I år hade 1600 nazister samlats i Dresden, rapporterar tyska The Local.

Nazisterna ställde under poliseskort upp vid Dresdens tågstation, där möttes de av omkring 2000 motdemonstranter som följde Nazisternas fackeltåg. Motdemonstranterna slog på trummor och skanderade ”Nazister försvinn”. Efter bara en halvtimme och några hundra meters marsch, var polisen tvungen att avbryta den, eftersom 13 000 personer hade bildat en mänsklig kedja. I kedjan deltog Bundestags vice ordförande Wolfgang Thierse och Sachsens ministerpresident Stalislaw Tillich.

Förra året utbröt våld mellan motdemonstranter och nazister men i år har inget våld rapporterats.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.