Premiärminister kallar till möte om fotbollsrasismen | Expo.se

Annons

Premiärminister kallar till möte om fotbollsrasismen

Publicerad 2012-02-13 17:11

Englands premiärminister David Cameron kallar till ett toppmöte efter den senaste tidens rasistskandaler i engelsk fotboll. Till toppmötet väntas spelarrepresentanter och företrädare från Premier League och det engelska fotbollsförbundet, FA, bjudas in.

På senare tid har flera rasistskandaler skakat om fotbolls-England. Englands landslagskapten John Terry kommer att åtalas misstänkt för att gjort rasistiska utspel mot Queens Park Rangers, spelaren Anton Ferdinand. Nyligen blev Liverpools stjärna Luis Suarez avstängd åtta matcher efter att ha fällt rasistiska kommentarer till Manchester United spelaren Patrice Evra. Då Suarez i helgen kom tillbaka efter sin avstängning mötte hans lag just Manchester United, och omgående skapade Suarez en ny skandal. Inför varje match skakar spelarna hand

med varandra men Suarez vägrade skaka Evras hand.

I efterhand har Suarez bett om ursäkt på Liverpools hemsida, men utvecklingen inom engelsk fotboll oroar David Cameron. Englands kulturminister Jeremey Hunt meddelade på söndagen att Cameron kommer kalla till ett toppmöte någon gång under månaden för att försäkra sig att inte fotbollen dras tillbaka till ”gamla dagar” då det gäller rasismen.

Hunt säger i en intervju med BBC, rapporterar the Guardian
att en anledning till att samhället lyckats förändra attityder och möta diskrimineringen är på grund av den positiva förändring som varit inom fotbollen. Hunt tillägger dock att ”lärdomen som vi kan dra från de senaste månaderna är att man aldrig kan slå sig till ro.”

Förra veckan uttryckte Cameron själv oro över utvecklingen i fotbollen under en välgörenhetstillställning. Där hyllade han även antirasistiska kampanjer som ”Show racism the red card” och ”Let´s Kick Racism out of football”,
rapporter the Guardian.

Jeremey Hunt sa på söndagen att han står bakom FA:s beslut att inte längre låta John Terry vara landslagskapten för England i avvaktan på domstolens dom.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons