Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

Tommy Rautio uppges på Facebook ha skrivit att mördaren "borde få en medalj" och "det pågår redan ett krig och i krig får man medaljer", rapporterar Yle Nyheter.

Tommy Rautio sitter i Kjulos kommunfullmäktige och sitter även i Sannfinländarnas regionstyrelse Satakunta. Partiets ordförande i Satakunta, Seppo Toriseva, säger, enligt Yle Nyheter, att han inte sett Rautios facebookinlägg, men om det stämmer att Rautio hyllat skytten så fördömer han uttalandet.

Seppo Toriseva uppger att han ska kontakta Tommy Rautio och lokalavdelningen i Kjulo, men att han i dagsläget inte kan kommentera om Rautio kan fortsätta att företräda Sannfinländarna.

Det var i lördags som en man sköt ihjäl en 21 årig man och skadade en 42-årig man. Händelsen utspelade sig på en pizzeria i Uleåborg. Efter dådet sköt den 24-årige gärningsmannen sig själv. Han dog senare på sjukhus. Alla som varit inne på pizzerian hade utländsk bakgrund.

Polisen tror inte att motivet bakom skottlossningen på pizzerian var rasistiskt. Gärningsmannen har, enligt polisen, tidigare begått impulsiva våldsdåd som inte varit riktade mot invandrare.

Ämnen i artikeln