SD-politiker utesluts efter konflikter om partistöd

Publicerad 2012-02-01 18:02

Tre kommunpolitiker i Avesta har uteslutits från Sverigedemokraterna efter interna konflikter med distriktsordföranden Marie Edenhager.

På tisdagen framkom det i mejl från Sverigedemokraternas partiordförande Björn Söder till Avesta kommun att kommunfullmäktigeledamoten Krister Ekdahl och ersättarna i kommunfullmäktige Anita Mattson och Sören Hammarström utesluts ur partiet med omedelbar verkan. Söder skriver även att partiet beslutat att upplösa kommunförening i Avesta.

Redan i början av januari hade Marie Edenhager kontaktat Avesta kommun och krävt att det lokala partistödet på 66 000 kronor skulle betalas till distriktet och inte till partiets kommunförening ”situationen med de inblandade är inte löst på långa vägar. Vi håller på att bygga upp en ny arbetsgrupp, men distriktet kommer hantera deras ekonomi”, skriver hon.

Anita Mattson säger till Expo.se att uteslutningen skett på felaktiga grunder och att hon skickat ett brev till Björn Söder för att påtala det. Mattson menar att det är omöjligt att få ut protokollen från distriktets årsmöten av Marie Edenhager och att Avestas kommunförening inte får ta del av det lokala partistödet.

– Det verkar som man inte får kritisera i det här partiet. Men om man hittar felaktigheter hur ska man då berätta om det om man inte får kritisera. Det är en hel härva det här, säger Mattson.

– Uteslutningen har gått fort, det har gått väldigt fort, vi är uteslutna för att partiet inte anser att vi varit lojala och det handlar om att vi kritiserat Edenhager, vi har inte fått någonting av partistödet, trots att vi har verksamhet här, fortsätter hon.

Det är inte bara i Avesta som Edenhager möter kritik. Flera anonyma källor från distriktets olika kommuner som Expo.se varit kontakt med är missnöjda med den bristande insynen i distriktets ekonomi.

En av kommunerna som drabbats av den senaste tidens turbulens är Hedemora. Ordföranden i kommunen Sven Olof Karlsson, säger till Expo.se att flera valt att lämna partiet i Hedemora eftersom verksamheten inte har fått något finansiellt stöd från distriktet.

– Vi får inte två öre här, allt går till distriktet och nu är vi så få kvar så vi inte kan bilda en kommunförening. Så det är lite svårt, säger han.

Enligt Karlsson är det svårt att få kontakt med Edenhager eftersom hon är upptagen hela tiden. Nu kommer Hedemoragruppen hålla ett möte för att reda ut vad som egentligen pågår i distriktet.

– Vi ska se hur det ligger till i distriktet, det är lite svårt att få rätta motivationen att jobba när det är så här mycket problem, säger han.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger till Expo.se att han inte kommenterar personärendena innan de uteslutna själva fått besked. När det gäller det uteblivna partistödet till partiföreningarna säger Kinnunen.

– Distrikten är fristående men man kan kontakta riks och begära en extern revision men i det här fallet har det inte beslutats om någon extern revision och jag tror ingen har begärt det heller.

Expo.se har utan framgång sökt Marie Edenhager för en kommentar.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.