SD-politiker utesluts efter polisanmälan

Publicerad 2012-02-02 11:21

Kommunfullmäktigeledamoten i Borås Isabella Demserius utesluts ur Sverigedemokraterna. Uteslutningen sker efter att hon polisanmält gruppledaren Krister Maconi och ordföranden Pontus Fritzson för förskingring och trolöshet mot huvudman.

– Det är en fara för det svenska samhället att man blir bestraffad för att man gör en polisanmälan, säger Demserius till Expo.se.

I augusti förra året polisanmälde sex sverigedemokrater, varav tre då satt i Borås kommunfullmäktige Krister Maconi och Pontus Fritzson för att ha förskingrat ett lokalt partibidrag på 60 000 kronor. I november lades förundersökningen ned eftersom brott inte kunde styrkas.

I efterspelet fick fem Sverigedemokrater som stått bakom anmälan uteslutningsärenden öppnade mot sig. På tisdagen kom beslutet Isabella Demserius utesluts och ytterligare en varnas. Motivet som uppges till uteslutningen är att Demserius ska ha skapat splittring inom partiet, rapporterar Borås tidning.

Demserius säger att ingen från partiledningen varit i kontakt med henne och att de inte har fått hela bilden klart för sig. Hon hävdar att det var rätt att göra en polisanmälan och säger att hon som kassör upptäckte uppenbara fel.

– Det är beklagligt, informationsflödet till partiledningen har stoppats av mellanhänder och opportunister som matar dem med osanningar, säger Demserius.

Isabella Demserius kommer att sitta kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige.

Krister Maconi vill inte ge några kommentarer.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.