Tar bort dödsstraff ur kritiserat lagförslag

Publicerad 2012-02-10 10:04

Parlamentsledamoten David Bahati för regeringspartiet Nationella motståndsrörelsen i Uganda har lagt ett förslag om att införa dödsstraff för homosexuella. Nu har Bahati ändrat sig och vill inte längre döma till döden.

I lagförslaget som lagts fram för andra gången i parlamentet förespråkades att den som för andra gången ertappas med homosexuella handlingar, ska dömas till döden. Även den som hade sex med en en minderårig eller HIV-smittad skulle få dödsstraff. Bahati vill också se att organisationer eller privatpersoner som uppmuntrar till homosexualitet ska straffas, rapporterar BBC-news.

Internationella människorättsorganisationer har krävt att lagen stoppas. Redan idag är homosexualitet olagligt i Uganda och presidenten Yoweri Museveni har i flera tal gjort homofobiska uttalanden.

På fredagen säger David Bahati att han ändrat i lagförslaget och att det inte längre innefattar dödsstraff, rapporterar TT.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!