Tar bort dödsstraff ur kritiserat lagförslag

Publicerad 2012-02-10 10:04

Parlamentsledamoten David Bahati för regeringspartiet Nationella motståndsrörelsen i Uganda har lagt ett förslag om att införa dödsstraff för homosexuella. Nu har Bahati ändrat sig och vill inte längre döma till döden.

I lagförslaget som lagts fram för andra gången i parlamentet förespråkades att den som för andra gången ertappas med homosexuella handlingar, ska dömas till döden. Även den som hade sex med en en minderårig eller HIV-smittad skulle få dödsstraff. Bahati vill också se att organisationer eller privatpersoner som uppmuntrar till homosexualitet ska straffas, rapporterar BBC-news.

Internationella människorättsorganisationer har krävt att lagen stoppas. Redan idag är homosexualitet olagligt i Uganda och presidenten Yoweri Museveni har i flera tal gjort homofobiska uttalanden.

På fredagen säger David Bahati att han ändrat i lagförslaget och att det inte längre innefattar dödsstraff, rapporterar TT.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.