Terrorgrupp planerade spränga begravning

Publicerad 2012-02-15 18:19

Sju medlemmar från en milisgrupp i USA står åtalade i Detroit för vapenbrott och för planer på att störta regeringen. Försvarsadvokaten till en av de åtalade hävdar att hans klient i själva verket planerat att strida mot ”antikrist”.

I måndags inleddes rättegången mot en Michiganbaserad milisgrupp som anklagas för att ha planerat att döda en polis, för att sedan spränga polisens begravning. På så sätt ville milisgruppen, enligt åklagaren, trigga igång en revolution mot den amerikanska regeringen.

2010 greps nio milismedlemmar i Michigan, Ohio och Indiana. Gruppen som kallar sig Hutaree, som de menar betyder kristna krigare, hade infiltrerats av en FBI-agent som följt gruppen i två år. Under rättegången har åklagare visat upp vapen och spelat upp en film, där milisledaren, säger ”Välkommen till revolutionen”, rapporterar CBS.

Enligt, radiokanalen i Detroit WWJ finns det även bandinspelningar där ledaren säger att milisen måste börja ”jaga” poliser snart.

Åklagarsidan har över 100 timmars band- och videoinspelningar som bevismaterial.

Enligt åklagarna ser milisgruppen statens lokala tjänstemän som ”fotsoldater” och fiender. De anses representera den nya världsordningen (New world order). Idén om New world order handlar om en världsregering som styr alla skeenden i världen.

Milisledarens advokat hävdar dock att det visserligen finns mycket stötande i inspelningarna men att det handlar om vänner som fantiserat. Han säger att milisen i själva verket är en social klubb. Han uppger även att det krig som hans klient förberett rör sig om kriget mot ”antikrist”, som milisen tror ska attackera USA.

En av de som gripits har erkänt sig skyldig till vapenbrott och ingått en överenskommelse med åklagarsidan. Han döms till fem års fängelse och kan kallas som vittne i rättegången.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.