Breivik åtalas för terrorbrott | Expo.se

Breivik åtalas för terrorbrott

Publicerad 2012-03-07 13:07

Anders Behring Breivik åtalas för terrorbrott och 77 mord. Det meddelade åklagaren på onsdagen.

Det rättsliga efterspelet av Anders Behring Breiviks massmord den 22 juli 2011 fortsatte idag när åklagare Svein Holden presenterade åtalspunkterna.

Breivik åtalas för sprängningen i Oslo och skjutningarna på Utøya. De båda händelserna är i åtalet uppdelade, rapporterar Dagens Nyheter. Såväl bomben i Oslo som dödskjutningarna på Utøya bedöms som terrorbrott, överlagt mord och spridande av allvarlig fruktan hos allmänheten. Oslo-attentatet inkluderar även åtalspunkten allmänfarlig ödeläggelse.

I åtalet nämns flera av dödsoffren och de skadade. Åklagaren uppger dock att det skulle ta för lång tid att namnge samtliga offer under rättegången.

– Vi förstår att det känns tungt. Samtidigt hoppas vi att alla de drabbade kommer att känna igen sig i de mer generella personbeskrivningarna i åtalet, sa Svein Holden, enligt Aftonbladet.

Statsåklagaren yrkar i åtalet på att Breivik ska dömas till psykisk tvångsvård. Enligt åklagaren kan yrkandet emellertid ändras till 21 års fängelse, rapporterar Dagens Nyheter.

Huvudförhandling mot Breivik är planerad att börja den 16 april.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons