Danska EDL:s ledare avsätts efter misshandel

Publicerad 2012-03-14 14:26

Talespersonen för Danish Defence League Kasper Mortensen avsätts av moderorganisationen. I slutet av mars planeras en antimuslimsk demonstration i danska Århus. Foto Hope not hate.

English Defence League, EDL, sparkar Kasper Mortensen som är talespersonen för den danska systerorganisationen. Anledningen är att Mortensen häktats efter att ha misshandlat en vakt.

– Det är inte det bästa som kan hända, att en person med en sådan viktig position som att leda Danish Defence League, hamnar i bråk, säger Steve Simmons som leder EDL:s expansion ut i Europa till The Telegraph. Han tillägger att Mortensen inte länge kommer att vara DDL:s talesperson.

Kasper Mortensen tillsattes som ledare för DDL efter att den danska organisationen i januari splittrats. Han har häktats för att ha attackerat en vakt med en metallfackla och en elpistol.

Mortensen sparkas från DDL inför en planerad demonstration i Århus i slutet av mars. Demonstrationen är en del i ett försök av EDL att skapa vad de beskriver som European Defence League. Förutom flera systerorganisationer till EDL väntas anhängare till flera antimuslimska organisationer, bland dem Stop islamisation of Europe, att delta vid demonstrationen.

Flera antifascistiska grupper mobiliserar inför demonstrationen. Det danska Projekt Antifa uppger att de bokat sex bussar som ska ta aktivister från Köpenhamn till Århus. Även antifascistiska grupper från England uppger att de ska ta sig till staden.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!