Annons

Få på antimuslimskt möte

Publicerad 2012-03-31 20:14

Alain Wagner på bilden representerar Vérité, valeurs et démocratie och var en av talarna som hävdade att muslimer håller på att ta över världen. Foto David Lagerlöf.

På lördagen samlades ett par hundra antimuslimer i den danska staden Århus. Samtidigt deltog cirka 4000 personer i motdemonstrationer. Vid ett par tillfällen uppstod konfrontationer mellan demonstranterna och många har anhållits.

– Vi kommer minnas denna dag, som dagen då en ny rörelse föddes, sa English Defence Leauges, EDL, ledare och dagens huvudtalare Tommy Robinson.
 

120320_danmark_220-5.jpg
Tommy Robinson hävdade att EDL är ett symptom av problemet med islam. Foto: David Lagerlöf/Expo

Tommy Robinson heter egentligen Stephen Yaxley-Lennon. På demonstrationen i Århus lanserade han samlingsorganisationen European Defence League.

Förutom EDL fanns dess systerorganisationer i Sverige, Finland, Norge, Tyskland och Polen på plats. Samtliga representerades av en liten skara aktivister. Även andra antimuslimska organisationer deltog på demonstrationen. Sammanlagt deltog knappt 200 personer. Sverige representerades av Swedish Defence Leagues talesperson Isak Nygren. Till Expo.se säger han att han inte vet hur många från hans organisation som var på plats. Han uppger att han rest till Århus på egen hand.

Samtliga talare på demonstrationen utmålade Islam och muslimer som ett hot mot den västerländska civilisationen.
 

120320_danmark_220-6.jpg
Isak Nygren var en av få svenskar på plats. Nygren uteslöts ur SD efter ett uttalande om rasblandning. Foto: David Lagerlöf/Expo

– Det finns inga moderata muslimer, en moderat muslim kan bli extremist närsomhelst, sa Stop Islamisation of Norways ledare Arne Tumyr. Tommy Robinson hävdade att ett krig pågår mot kristendomen och att kampen måste tas på gatan.

Tommy Robinson sa inför den samlade pressen att EDL hatar islamister och nazister. Förra våren anordnade dock nazistorganisationen Försvarskåren Sveriges Självförsvar tillsammans med Nationaldemokraterna en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg. Till den anlände representanter från EDL. En av dessa, Ronny England, sa då till Expo.se att EDL inte har några problem med att inledningsvis samarbeta med nazister. När den egna organisationen växt utesluts nazisterna, hävdade han.

När Expo.se frågar Tommy Robinson om detta, förnekar han att representanter från EDL var på plats i Göteborg.

– Vi hatar nazister vi samarbetar aldrig med dem, säger han.

Medlemmar i Danish Defence League, som är den organisation som stått som arrangör till lördagens demonstration har anklagats för kopplingar till den danska vit makt-miljön. När Expo.se frågar Robinson om det lämnar han intervjun.

Samtidigt som talen hölls försökte antifascister ta sig fram till demonstrationen. Vid ett tillfälle lyckades en grupp ta sig in i området, men de blev snabbt bortmotade av polisen. Efter att antimuslimernas demonstration upplösts, slussades deltagare iväg i en buss. På väg ut ur Århus blev bussen attackerad med gatstenar, cyklar och flaskor. 83 personer omhändertagits. Många har dock släppts.

Två poliser uppges ha skadats en av en fyrverkeripjäs och en av en flaska i huvudet. Bland de anhållna uppges flera vara svenskar.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons