Högerextremister på möte om asylboende

Publicerad 2012-03-28 11:53

I måndags hölls ett informationsmöte i Vallentuna om ett hem för ensamkommande flyktingbarn. Det planerade boendet har tidigare vandaliserats och politiker har trakasserats. Till mötet anlände också flera högerextremister.

Gunnel Orselius-Daahl (FP), som är ordförande i socialnämnden i Vallentuna, hade inför informationsmötet tagit emot flera hot som polisanmält.

– De började telefontrakassera mig efter jag intervjuats i medier. Jag har känt mig väldigt hotad. Det är första gången jag upplevt något liknande, säger Gunnel Orselius-Daahl.

Vallentuna har beslutat att ta emot nio asylsökande ungdomar. Det boende dit ungdomarna ska tas emot har vandaliserats. Bland annat har någon borrat ett hål genom dörren och sprutat in vatten i huset. Vattenskadorna innebar att invigningen av huset försenats. Skadegörelsen hyllades av flera tongivande högerextremister.

Inför informationsmötet på måndagen hade Gunnel Orselius-Daahl haft kontakt med polisen och säkerhetsåtgärder hade vidtagits.

På det öppna informationsmötet fanns representanter från polisen, migrationsverket, kommunen och områdets villaförening. Men också ett stort antal boende på plats. Även aktivister från Nordisk Ungdom och en nationaldemokrat dök upp. Sverigedemokraternas kommunpolitiker Fredrik Lindahl klargjorde på mötet att hans parti motsätter sig asylboendet.

Mötet avlöpte utan några incidenter. Närpolischefen i Vallentuna Hans Larsson, säger att från polisens sida fanns det ingenting att anmärka på ordningen.

Gunnel Orselius-Daahl säger till Expo.se att det var ett livligt möte och att många vallentunabor kände sig ledsna över den negativa publicitet som området fått efter skadegörelserna mot boendet.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.