ND polisanmäls för hets mot folkgrupp

Publicerad 2012-03-09 10:52

Fritidspolitikern och Socialdemokraten Sven-Olof Järn i Södertälje polisanmälde på torsdagen Nationaldemokraterna för hets mot folkgrupp med anledning av vad partiet skriver om homosexuella på sin hemsida.

– Jag emot all form av främlingsfientlighet och för människors lika värde. Jag anmälde sidan för att jag vill få det prövat i rätten vad man egentligen kan skriva utan att fällas för det. Att jämställa homosexualitet med en defekt och en sjukdom är otroligt kränkande, säger Järn till Expo.se.

Tidigare har Nationaldemokraternas nämndeman Mattias Karlstrand i Södertälje anmälts till Justitiekanslern för att han på partiets hemsida skrivit att homosexualitet är ett värre handikapp än att ”förlora en arm eller ett öga”. Justitiekanslern inledde då ingen förundersökning eftersom Nationaldemokraternas sajt inte ansågs falla under Yttrandefrihetsgrundlagen, YGL, som är den lag som JK utgår ifrån.

Sven-Olof Järn säger att han har gjort polisanmälan som privatperson och inte som politiker. Han har polisanmält nationaldemokraternas formuleringar om homosexuella. På partiets hemsida beskrivs Pride bland annat som en lika ”sjuk idé” som att anordna en parad för ” stolta HIV-smittade, alzheimerssjuka eller lytta” Partiet beskriver även homosexualitet som en defekt och ett allvarligt handikapp.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!