Antimuslimska miljöns syn på Breivik-rättegången | Expo.se

Antimuslimska miljöns syn på Breivik-rättegången

Publicerad 2012-04-18 13:26

Några dagar in i rättegången mot Anders Behring Breivik har en rad antimuslimska bloggare skrivit om rättsprocessen. Flera av dem går till attack mot medierna, som de kallar vänstervridna.

Samtliga högerextrema hemsidor och bloggar som skrivit om rättegången mot Anders Behring Breivik tar avstånd från honom och de terrordåd han utfört. Samtidigt förs många resonemang kring rättegången och Breivik. Ett av de mest förekommande är att rättegången är en väl regisserad uppvisning vars syfte är att legitimera kritik mot antimuslimska tankegångar. Man ser det som en konspiration och ett spel mellan det som sker vid rättegången och journalisterna.

Edward S. May driver counterjihad-bloggen Gates of Vienna och har gjort sig känd som en antimuslimsk debattör. På bloggen skriver han att ”Cirkus Breivik nu har startat”. I inlägget skriver May att de vänstervridna medierna nu återanvänt allt material från tiden efter Breiviks terrordåd för att attackera personer och hemsidor de anser vara främlingsfientliga eller högerextrema.

Tundra tabloids är en blogg med ett antimuslimskt fokus som drivs av Kenneth Sikorski från Finland. Termen ”cirkus” används även på Tundra tabloids för att beskriva rättegången. I ett inlägg som publicerades några dagar före rättegången skriver inläggsförfattaren att rättegången är en show för att kunna skuldbelägga alla som kritiserar Islam, EU och multikulturalism. Inläggsförfattaren hävdar också att Breivik inte haft något att göra med den idévärld han säger sig tillhöra, utan att det bara handlat om att exponera sig för allmänheten.

På hemsidan för nätverket International Civil Liberties Alliance publicerades på måndagen en text som försvarar counterjihadrörelsen. I texten går författaren till angrepp mot alla som försökt koppla Anders Behring Breivik till rörelsen efter terrordåden i Norge. Författaren påstår att rörelsen är legitim och påpekar att den finns representerad av flera etablerade partier runt om i Europa. International Civil Liberties Alliance har länge varit med och organiserat counterjihadmöten och har också kontakter med English Defence League.

Inför rättegången har ett antal bloggar kritiserat medierna för att inte godkänna den första rättspsykologiska undersökningen. Man menar att de är vänstervridna och har påverkat domstolen.

En av dessa är bloggaren Fjordman, som Breivik själv angett som en stor inspirationskälla. Fjordman skriver i ett blogginlägg att den nya undersökningen gjorts bara för att vänstervridna medier inte accepterade den första undersökningen. De ska ha utsatt domstolen för hårt tryck och krävt att en ny rättpsykologisk undersökning skulle utföras, hävdar Fjordman.

I ett annat inlägg skriver Fjordman, som publicerat texter på ett flertal counterjihadbloggar, att Breivik inte utfört dåden med något ideologiskt motiv utan bara vill exponera sig själv.

Den svenska sajten Avpixlat skrev på rättegångens första dag, den 16 april, att en koordinerad attack utförts mot Sverigedemokraterna. Man menar att journalister har väntat på att rättegången ska starta för att sedan tillsammans attackera partiet i text. Artikelförfattaren tycker det är fel att se kopplingar mellan Breivik och SD, för sådana går att hitta till vem eller vad som helst.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons