Belgiskt parti plagierar angivningssajt | Expo.se

Annons

Belgiskt parti plagierar angivningssajt

Publicerad 2012-04-11 10:55

Det högerextrema belgiska partiet Vlaams Belang lanserar en sajt där besökarna uppmanas att ange "illegala" flyktingar. Sajten är ett plagiat av den hemsida som det holländska Frihetspartiet skapade och som har fördömts av Europaparlamentet.

I februari lanserade Geert Wilders frihetsparti en hemsida dit holländare uppmanades att skicka in klagomål angående östeuropéer. Ambassadörer från Rumänien, Bulgarien och Polen skickade protestbrev till det holländska parlamentet. Även Europaparlamentet tog avstånd från sajten och kallade till debatt. Där krävdes att Hollands premiärminister Mark Rutte skulle ta ställning mot sajten. Rutte har dock valt att inte kommentera sajten utan har hänvisat till att sajten är en partiangelägenhet för Frihetspartiet och inte en fråga för regeringen. Mark Ruttes regeringen är beroende av stöd från Frihetspartiet. Det holländska parlamentet har däremot fördömt sajten som vice ordförande i Europakommissionen Viviane Reding kallat för en öppen uppmaning till intolerans.

Vlaams Belang följer nu Frihetspartiets exempel och startar en liknande sajt. Partiet uppmanar människor att ange ”illegala” flyktingar som fuskar med bidrag, svartjobbar eller har begått brott. Vlaams Belangs partiledare Filip Dewinter uppger att informationen kommer att skickas vidare till polisen. Jozef De Witte, ordförande för den antirasistiska organisationen Centre of Equality and Struggle Against Racism säger till Belgisk radio 1 att Vlaams Belangs metoder påminner om de som användes av nazisterna och den östtyska polisen. Han säger även att hemsidan är olaglig och att Dewinter är ute efter att provocera.

Vlaams Belang har inget inflytande i den belgiska koalitionsregeringen. Partiet har 12 platser i parlamentets underhus och fem i Senaten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons