Counterjihadrörelsen kartlagd | Expo.se

Counterjihadrörelsen kartlagd

Publicerad 2012-04-12 11:03

Expo research har släppt rapporten, Counterjihadrörelsen. I den kartläggs rörelsen som är en fördjupning av den antimuslimska miljön i Europa. Martha Hannus är huvudförfattare till rapporten och tycker att det är viktigt att uppmärksamma rörelsens intolerans mot muslimer, men också deras försök att kapa termer som ”mänskliga rättigheter” och ”yttrandefrihet”.

– Det är viktigt att peka på varför man använder sig av de här termerna, de vill ha mänskliga rättigheter, men inte för alla, säger Martha Hannus till Expo.se.

Counterjihadrörelsen blev aktuell i och med Anders Behring Breiviks terrordåd då han sade sig vara inspirerad av den. Man är inom rörelsen övertygade att det skulle pågå en ockupation, att muslimer invaderar och försöker islamisera Europa.

omslag_counterjihadrorelsen_en_del_av_den_antimuslimska_miljon_2012.jpgExpo Researchs rapport Counterjihadrörelsen

– Rörelsen jämför islam med nazism och kommunism, för dem är Islam en ond ideologi och inte en religion. Counterjihad skiljer sig från många extrema grupper genom att uttrycka ett starkt stöd för Israel och judar, kombinerat med en intolerans mot muslimer, säger Martha Hannus.

Särskilt viktigt att bevaka counterjihadrörelsen är det då politiker som sitter i flera europeiska länders parlament inspirerats av rörelsen. Det är i regel små partier och politiker kopplade till dessa som tagit intryck av rörelsen. Martha Hannus tror att counterjihadrörelsens inflytande stärkts på grund den terrorismrädsla som finns i Europa. Även i Sverige har politiker blivit influerade.

– Bröderna Ekeroth är dem man främst tänker på, de har kontakt med människorna inom rörelsen och lever i samma tankevärld, säger Martha Hannus.

Kent Ekeroth var i september 2009 värd för ett sverigedemokratiskt anti-islamiseringsseminarium i Malmö. Vid seminariet hölls bland annat tal om counterjihadrörelsen i England och hur den allierat sig med English Defence League. Ted Ekeroth var med som representant för Sverige vid det första counterjihadmötet i Köpenhamn år 2007.

I danska Århus hölls nyligen en counterjihaddemonstration där bland andra brittiska English Defence League deltog. Det finns inom rörelsen en kultur av att använda ett väldigt intolerant och våldsretoriskt språkbruk.

– Det kan uppfattas som en uppmaning till att bruka våld, säger Martha Hannus.

Rapporten ”Counterjihadrörelsen” utgår från centrala counterjihadbloggar och kartlägger rörelsens idévärld, dess viktigaste medlemmar och rörelsens aktiviteter. Rapporten fokuserar på counterjihadrörelsen i Europa.

Ladda ner rapporten här.

Ladda ner bilagorna till Counterjihadrörelsen: Biografier och Counterjihadmöten.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons