Försöker påverka på internationella forum

Publicerad 2012-04-12 11:59

Foto: Roland Geisheimer/Attenzione.

Counterjihadrörelsen försöker påverka genom OSCE - internationella organisationen för säkerhet och samarbete. OSCE-mötena beskrivs som ett av de viktigaste forumen för rörelsen. Där lanserar rörelsen idéer om islam som en ideologi och en pågående islamisering av Europa.

Som del av arbetet för tolerans och mänskliga rättigheter bjuder OSCE in frivilligorganisationer. Där har counterjihadrörelsen sett sin chans att driva sin syn på muslimer. En av rörelsens viktigaste bloggar, Gates of Vienna, rapporterar från flera av mötena. Under OSCEs möte i Wien i oktober förra året deltog den österrikiske counterjihadaktivisten Elisabeth Sabaditsch-Wolff, enligt samma blogg.

På mötet hävdade hon att det inte fanns några skäl att överväga extra skydd för Europas muslimer. Snarare liknade Sabatitsch-Wolff det vid ”diskriminering”. Vidare beskrev hon islam snarare som en politisk ideologi än en religion. Counterjihadrörelsens olika organisationer ska ha haft representanter på OSCE-möten sedan 2009. Men trots att mötena beskrivs som viktiga av rörelsen har de haft svårt att göra sig hörda:

- I stort blir de ignorerade av övriga deltagare. De har inte fått något genomslag eller skapat debatt med sina idéer, säger Ronald Eissens som deltagit för International Network Against Cyber Hate (INACH) på OSCEs möten.

Under mötet i Warsawa 2009 valde han dock att bemöta organisationen Burgerbewegung Pax Europas närvaro i ett anförande inför organisationer och representanter för deltagarländerna. Bland annat eftersom organisationen spred flygblad om den påstådda islamiseringen av Europa.

Även under OSCE-mötet i Wien 2011 om rasism och hatbrott deltog Burgerbewegung Pax Europa. Organisationen beskriver sig som en människorättsorganisation för frihet och demokrati mot islamisering. I ett dokument från mötet beklagar sig Pax Europa över att de kallats rasister av andra deltagande organisationer. Anklagelserna är ett sätt att tysta oliktänkande och inkräktar på yttrandefriheten, menar de. Vidare föreslog organisationen att OSCE skulle stödja deras förslag om att uppmuntra deltagarländerna att ta bort hatbrotts- och hädelselagar.

Tidvis har även andra högerextrema grupper deltagit samt fundamentalistiska grupper som förespråkar införande av sharialagar.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.