Front National-expert om partiets framgångar | Expo.se

Front National-expert om partiets framgångar

Publicerad 2012-04-27 17:29

Jean-Yves Camus anses vara en av de främsta experterna på Front National. Partiets presidentkandidat Marine Le Pen fick nästan 18 procent av rösterna i den första valomgången, något Camus säger beror på både missnöje och på antimuslimska politik.

Förra helgen avgjordes den första omgången i det franska presidentvalet. Marine Le Pen, partiledare för det högerextrema partiet Front National, gjorde ett rekordval och fick nästan 18 procent av de franska rösterna. Jean-Yves Camus är statsvetare vid den franska tankesmedjan Institut de Relations Internationales et Strategiques, som jobbar med frågor kring nationell säkerhet, högerextremism och internationella relationer. Han anses vara en av de främsta experterna på Front National. Han menar att Le Pen fick så många röster av två olika anledningar.

– Får ett parti på den yttersta högerflanken mer än 15 procent kan man inte säga att det bara beror på missnöjesröster, många håller med om de viktigaste dragen i partiets politik.

För att förstå varför Marine Le Pen fått så många röster går Jean-Yves Camus tillbaka till det förra presidentvalet, år 2007. Redan då fanns samma idéer bland väljarna. Men Nicolas Sarkozy tog många väjare från dåvarande partiledaren i Front National, Jean-Marie Le Pen, Marines pappa. Han gjorde det genom idéer som redan då låg väldigt långt ut på högerkanten, han kampanjade mot immigration och för tuffare straffsatser.

När Sarkozy väl kom till makten tyckte många att han inte levererade det han lovat. Många som sympatiserade med Front National, men som ändå valt att rösta på Sarkozy, tyckte att han svikit dem.

– De väljarna ville inte bara ha en restriktivare invandringspolitik, de ville skicka tillbaka invandrare dit de kom ifrån. Många ville också att dödsstraff skulle införas på nytt, säger Camus.

På detta sätt har de verkliga vinnarna av Sarkozys politik varit de högerextrema. De konservativa högerpartierna, med Sarkozy i spetsen, lovar saker de sedan inte håller. Då vänder sig missnöjda väljare till Front National. Från presidentvalet 2002 har Front National ökat med en miljon franska väljare.

Inspireras av nordiska populistpartier

Förutom missnöjet med Sarkozy menar Camus att mycket av Front Nationals framgångar är Marine Le Pens förtjänst. Hon har skapat en mer tillrättalagd bild av partiet. De har gjort sig av med den värsta rasismen i sitt agerande utåt och slutat att demonstrera i den utsträckning de tidigare gjorde.

– Hon försöker få Front National att se ut som de intoleranta högerpartierna i Skandinavien, säger Camus.

En annan aspekt av att Marine Le Pens skördat större framgångar som partiledare än sin far, är att hon inte är lika uppslukad av andra världskriget, menar Camus. Hennes far växte upp i en miljö där antisemitism var en naturlig del av den intoleranta och nationalistiska högern.

– Hon har förstått att man med antisemitism inte kan samarbeta eller påverka den konservativa högern. Huvudfokus nu är islam som helhet. Marine Le Pen menar att alla muslimer tillhör en civilisation där man är totalt främmande för det europeiska samhället, oavsett om man är troende eller inte, säger Camus.

Han menar att många fransmän stöder Front National angående kritiken mot multikulturalismen, invandringen och de hårdare tagen mot brottslingar.

Front National hävdar, säger Camus, att allt som gått fel i Frankrike, framförallt de höga arbetslöshetssiffrorna, beror på invandringen. Många väljare tycker också att president Sarkozy och den ”normala högern” varit för snäll i frågor om invandringspolitiken. Front National menar att invandringen och det multikulturella samhället skapar inre stridigheter och förstör Frankrike inifrån.

Kampen om väljarna

President Sarkozy ligger i underläge inför den andra valomgången. För att han ska ha någon möjlighet att vinna den behöver han 80 procent av dem som röstade på Front National i första omgången. Det är troligt att den nuvarande presidenten kommer göra precis allt för att locka de väljarna. Problemet är att det inte går att gå så mycket mer högerut, utan att säga exakt samma sak som Front Naitonal. Då skulle den konservativa högern tveka att överhuvudtaget rösta på honom, säger Camus.

– Jag tror inte rörelsen inför andra omgången kommer bli vacker. Men indikationer tyder på att han som bäst kan få mellan 45 och 60 procent av Front National-röster och det räcker inte.

Francois Hollande kommer också att försöka vinna över vissa av Front National-rösterna. Det handlar om de personer som traditionellt hört hemma i den socialistiska traditionen. Hollande menar att en röst på Sarkozy är en röst på det misslyckande Frankrike gjort den senaste mandatperioden. Han är också noga med att påpeka att han inte vill vill införa hård socialistisk politik, till exempel har han sagt att han stöder den fria marknaden. Det berättar Jean-Yves Camus.

– Hollande säger att han vill ändra på den skattereform som Sarkozy infört, den som gjort att de mest välbärgade har gynnats mest. Han försöker på så sätt också få över de missnöjda väljarna.

Efterspelet av terrorn i Toulouse


Efter Mohammed Merah terroristattack i Toulouse, som bland annat sköt judiska skolbarn, har livet för många muslimer i Frankrike påverkats negativt. Men Camus menar att händelsen haft väldigt lite inflytande över själva valresultatet, även om debatten givetvis genomsyrats av kommentarer kring dåden.

– Både Sarkozy och Hollande har sagt samma saker, att vi i Frankrike inte ska acceptera att radikala islamister importerar mellanöstern-konflikten till oss, säger Camus.

Han fortsätter och berättar att Front National ökade i stöd en kort stund efter attackerna, men att de i längden inte kommer att ha någon egentlig betydelse.

– Det är väldigt viktigt att förstå att fransmän inte tycker att islam och invandring är de viktigaste frågorna. Fransmän bryr sig om och röstar utifrån saker som påverkar deras liv direkt. Skatter, den ekonomiska krisen och arbetslöshet, säger Jean-Yves Camus.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons