Jakten på nazistförbrytare fortsätter | Expo.se

Annons

Jakten på nazistförbrytare fortsätter

Publicerad 2012-04-25 12:07

Människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center (SWC) släpper varje år en rapport om hur deras efterspaningar mot nazistiska krigsförbrytare från andra världskriget fortlöper. Rapporten innehåller en lista på de mest eftersökta personerna. I år har tre nya namn tillkommit på den listan.

Förutom att SWC varje år graderar olika länder utifrån hur villiga de är att söka, lämna ut och ställa krigsförbrytare till rätta, publiceras även en lista på de mest eftersökta nazistförbrytarna i världen. Årets lista har tre nya namn. Bland andra Ladislaus Csizsik-Csatary, befälhavare i den ungerska poliskåren under andra världskriget. Han ska ha hjälpt till att organisera deportationen av cirka 15 700 judar till Auschwitz.

Csizsik-Csatary ska enligt SWC ha flytt till Kanada efter andra världskriget. 1997 blev han av med sitt kanadensiska medborgarskap och flydde då landet. Var han befunnit sig har varit okänt, fram till nyligen då han upptäcktes i SWC:s kampanj Operation: Last Chance. Den syftar till att samla in uppgifter om var efterspanade krigsförbrytare från andra världskriget befinner sig, vilket görs med hjälp av ”hittelöner”. Var Csizsik-Csatary befinner sig avslöjas dock inte i rapporten.

De två övriga nykomlingarna på listan är Vladimir Katriuk och Helmut Oberlander som numera båda är kanadensiska medborgare. Katriuk tjänstgjorde i en ukrainsk bataljon som under andra världskriget mördade judar i Vitryssland. Oberlander tillhörde en kommandostyrka som under kriget ska ha mördat mer än 23 000 personer i Ukraina, mestadels judar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons