Publicerad 2012-04-25 12:07
Människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center (SWC) släpper varje år en rapport om hur deras efterspaningar mot nazistiska krigsförbrytare från andra världskriget fortlöper. Rapporten innehåller en lista på de mest eftersökta personerna. I år har tre nya namn tillkommit på den listan.
Csizsik-Csatary ska enligt SWC ha flytt till Kanada efter andra världskriget. 1997 blev han av med sitt kanadensiska medborgarskap och flydde då landet. Var han befunnit sig har varit okänt, fram till nyligen då han upptäcktes i SWC:s kampanj Operation: Last Chance. Den syftar till att samla in uppgifter om var efterspanade krigsförbrytare från andra världskriget befinner sig, vilket görs med hjälp av ”hittelöner”. Var Csizsik-Csatary befinner sig avslöjas dock inte i rapporten.
De två övriga nykomlingarna på listan är Vladimir Katriuk och Helmut Oberlander som numera båda är kanadensiska medborgare. Katriuk tjänstgjorde i en ukrainsk bataljon som under andra världskriget mördade judar i Vitryssland. Oberlander tillhörde en kommandostyrka som under kriget ska ha mördat mer än 23 000 personer i Ukraina, mestadels judar.
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare
Annons
Ämnen
Följ Expo i sociala medier
Två uppmärksammade våldsbrott i Finland kopplas till extremhögern och finska delen av NMR.
Är kopplad till nazistgrupp. I mannens lägenhet fann polisen krut, stubin och tändhatt.
”Vi begav oss till ett av monumenten och slog ned ett plakat där vi informerade om vad som gäller”, erkänner en av de åtalade i organisationens podd.
Följ Expo i sociala medier
Den norska säkerhetspolisen PST varnar för ökad radikalisering bland både högerextrema och radikalislamistiska grupper.
Trendbrott i USA - antalet hatgrupper minskar och vit makt-miljön blir mer decentraliserad.
700 år av bosättarkolonialism. Så beskriver forskaren Åsa Össbo Sveriges relation till Sápmi och Norrland. Men svenska staten har aldrig erkänt sig själv som kolonialmakt.