Nämndeman tvingas gå efter krav på dödsstraff | Expo.se

Nämndeman tvingas gå efter krav på dödsstraff

Publicerad 2012-04-16 23:18

Thomas Indrebø, den nämndeman i rättegången mot Anders Behring Breivik som dagen efter terrordådet krävde att Breivik skulle dömas till döden har ansetts icke tillförlitlig. Han får inte längre sitta som nämndeman.

”Dödsstraffet är det enda rättvisa i det här målet!”, gick det att läsa på nämndemannens Facebookkonto den 23 juli 2011, i anslutning till en artikel om att Breivk erkänt sprängdådet i Oslo och massakern på Utøya, rapporterar Vepsen.org.

Domare Wenche Arntzen läste upp rättens beslut att Thomas Indrebø får avsäga sig sin stol. Hon menade att ingen kan vara nämndeman när det finns omständigheter som kan ifrågasätta dennes tillförlitlighet.

– Rätten har kommit fram till att Thomas Indrebø är inhabil, han får lämna sin plats och kommer att ersättas.

Tidigare under morgonen inledde huvuddomaren Wenche Arntzen dagens förhandlingar med att ta upp frågan om Thomas Indrebøs trovärdighet. Parterna i målet fick uttala sig och samtliga var överens om att nämndemannen inte kunde anses trovärdig och därför borde bytas ut. Rätten beslutade att ta en paus för att diskutera nämndemannens uttalande.

Anders Behring Breivik log och skrattade under diskussionen mellan de olika parterna. Han sa under rättegångens första dag att han inte ansåg rätten legitim då den fått mandat av partier som stött multikulturalism.

Enligt Vepsen ska Thomas Indrebø ha registrerat Facebookkontot under falskt namn, men har använt sin personliga mejladress för att registrera kontot. Även den profilbild som används är en bild på nämndemannen.

Domare Arntzen sa i rätten att Thomas Indrebø har erkänt att han gjort de de aktuella inläggen.

På Indrebøs facebookkonto ifrågasattes också utnämningen av Benedicte Bjørnland som chef för den norska säkerhetspolisen PST.

”Kanske en man hade passat bättre som chef för PST denna gången?”

Benedicte Bjørnland tillträdde som chef efter Janne Kristiansen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons